Exhibitions and Conferences
Выставки и конференции
E. N. Obukhova
The avant-garde of the analytical instrumentation DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.270.275
Every year, plenty of exhibitions and conferences are hold around the world. Some of these are of particular interest to experts in the field of analytical chemistry, since they determine the development direction of the industry. Two such events were held in the spring and summer of 2019 in the United States: the Pittsburgh Conference on Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy and the Annual Conference of the American Society for Mass Spectrometry. Thousands of scientists attended the conferences and followed the programs in Internet broadcasts. The satellite exhibitions of the conferences gathered the leading manufacturers of analytical equipment and materials
The avant-garde of the analytical instrumentation DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.270.275
Every year, plenty of exhibitions and conferences are hold around the world. Some of these are of particular interest to experts in the field of analytical chemistry, since they determine the development direction of the industry. Two such events were held in the spring and summer of 2019 in the United States: the Pittsburgh Conference on Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy and the Annual Conference of the American Society for Mass Spectrometry. Thousands of scientists attended the conferences and followed the programs in Internet broadcasts. The satellite exhibitions of the conferences gathered the leading manufacturers of analytical equipment and materials
E. Н. Обухова
Авангард мирового аналитического оборудования DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.270.275
Ежегодно в мире проходит огромное количество выставок и конференций, некоторые из них представляют особый интерес для специалистов в области аналитической химии, поскольку определяют направления развития отрасли. Два таких мероприятия прошли весной-летом 2019 года в США: Питтсбургская конференция по аналитической химии и прикладной спектроскопии и ежегодная Конференция Американского масс-спектрометрического общества. Тысячи ученых посетили конференции и следили за их программами в интернет-трансляциях, а сопутствующие выставки собрали ведущих производителей аналитического оборудования и материалов.
Авангард мирового аналитического оборудования DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.270.275
Ежегодно в мире проходит огромное количество выставок и конференций, некоторые из них представляют особый интерес для специалистов в области аналитической химии, поскольку определяют направления развития отрасли. Два таких мероприятия прошли весной-летом 2019 года в США: Питтсбургская конференция по аналитической химии и прикладной спектроскопии и ежегодная Конференция Американского масс-спектрометрического общества. Тысячи ученых посетили конференции и следили за их программами в интернет-трансляциях, а сопутствующие выставки собрали ведущих производителей аналитического оборудования и материалов.
Теги: american society for mass spectrometry. analytical instrumentation exhibition mass spectrometry pittcon американское масс-спектрометрическое общество аналитическое оборудование выставка масс-спектрометрия питткон
N.V.Belkova, M. N. Smirnova
5th EuChemS Inorganic Chemistry Conference in Moscow DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.276.277
5th EuChemS Inorganic Chemistry Conference in Moscow DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.276.277
Н.В.Белкова, М. Н. Смирнова
EICC‑5 – Европейская конференция по неорганической химии в Москве DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.276.277
EICC‑5 – Европейская конференция по неорганической химии в Москве DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.276.277
T. A. Petrova
A fruitful and interested dialogue On July 18, 2019, a joint meeting of the RSPP Commission on the Chemical Industry and the Council of the Russian Union of Chemists took place. The central topic for discussion was the introduction of energy-efficient polymer materials in housing and communal services and construction.
A fruitful and interested dialogue On July 18, 2019, a joint meeting of the RSPP Commission on the Chemical Industry and the Council of the Russian Union of Chemists took place. The central topic for discussion was the introduction of energy-efficient polymer materials in housing and communal services and construction.
Т. А. Петрова
Плодотворный и заинтересованный диалог 18 июля 2019 года состоялось совместное заседание Комиссии РСПП по химической промышленности и Совета Российского Союза химиков. Центральной темой для обсуждения стали проблемы внедрения энергоэффективных полимерных материалов в системы ЖКХ и строительства.
Плодотворный и заинтересованный диалог 18 июля 2019 года состоялось совместное заседание Комиссии РСПП по химической промышленности и Совета Российского Союза химиков. Центральной темой для обсуждения стали проблемы внедрения энергоэффективных полимерных материалов в системы ЖКХ и строительства.
Analytics of Substances and Materials
Аналитика веществ и материалов
A. Yu. Kolesnov, S. R. Tsimbalaev, M. A. Zenina, G. S. Tereshchenko
EA-IRMS / SIRA Mass Spectrometry of Stable Carbon Isotopes 13C / 12C in Dissolved Carbon Dioxide of Sparkling and Sparkling Pearl Wines DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.282.288
A new analytical approach is presented in the study of the composition of stable carbon isotopes 13С / 12С in carbon dioxide dissolved in sparkling and sparkling pearl wines. The new approach is based on a simple and quick way to prepare samples for analysis, which eliminates the use of complex and expensive equipment. The developed approach was first applied to study of the composition of stable carbon isotopes13С / 12С (δ13СVPDB) in wines presented on the Russian market in order to evaluate the nature of dissolved carbon dioxide. The results show that the values of δ13СVPDB of carbon dioxide in analyzed samples of sparkling and sparkling pearl wines range from –30.88 to –25.59‰, and in the carbonated wine drink they reach the level of –42.14‰. The analytical development based on the proposed method for preparing samples for isotopic measurement has shown its effectiveness in conducting research on technogenic factors that have a direct impact on quality, including authenticity of food products. The results of testing the new approach allow recommending it for use in assessing the quality of sparkling and sparkling pearl wines, as well as mineral water and other drinks containing dissolved carbon dioxide.
EA-IRMS / SIRA Mass Spectrometry of Stable Carbon Isotopes 13C / 12C in Dissolved Carbon Dioxide of Sparkling and Sparkling Pearl Wines DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.282.288
A new analytical approach is presented in the study of the composition of stable carbon isotopes 13С / 12С in carbon dioxide dissolved in sparkling and sparkling pearl wines. The new approach is based on a simple and quick way to prepare samples for analysis, which eliminates the use of complex and expensive equipment. The developed approach was first applied to study of the composition of stable carbon isotopes13С / 12С (δ13СVPDB) in wines presented on the Russian market in order to evaluate the nature of dissolved carbon dioxide. The results show that the values of δ13СVPDB of carbon dioxide in analyzed samples of sparkling and sparkling pearl wines range from –30.88 to –25.59‰, and in the carbonated wine drink they reach the level of –42.14‰. The analytical development based on the proposed method for preparing samples for isotopic measurement has shown its effectiveness in conducting research on technogenic factors that have a direct impact on quality, including authenticity of food products. The results of testing the new approach allow recommending it for use in assessing the quality of sparkling and sparkling pearl wines, as well as mineral water and other drinks containing dissolved carbon dioxide.
А. Ю. Колеснов, С. Р. Цимбалаев, М. А. Зенина, Г. С. Терещенко
Масс-спектрометрия EA-IRMS / SIRA стабильных изотопов углерода 13С / 12С в растворенном углекислом газе игристых и игристых жемчужных вин DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.282.288
Представлен новый аналитический подход в исследовании состава стабильных изотопов углерода 13С / 12С в углекислом газе, растворенном в игристых и игристых жемчужных винах. В подходе используется простой и быстрый способ подготовки пробы к исследованию, который исключает сложное и дорогостоящее оборудование. Способ впервые применен для исследования состава стабильных изотопов углерода 13С / 12С (δ13СVPDB) винодельческой продукции, представленной на российском рынке, с целью оценки природы углекислого газа. Результаты показывают, что значения величины δ13СVPDB диоксида углерода в исследованных образцах игристых и игристых жемчужных вин лежат в интервале от –30,88 до –25,59‰, а в газированном винном напитке достигают уровня –42,14‰. Разработка, основанная на предложенном способе подготовки проб к исследованию, показала свою эффективность в проведении научных исследований техногенных факторов, оказывающих прямое влияние на качество, в т. ч. подлинность пищевой продукции. Результаты апробации нового аналитического подхода позволяют рекомендовать его для применения в оценке качества игристых и игристых жемчужных вин, а также минеральной воды и других напитков, содержащих растворенный диоксид углерода.
Масс-спектрометрия EA-IRMS / SIRA стабильных изотопов углерода 13С / 12С в растворенном углекислом газе игристых и игристых жемчужных вин DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.282.288
Представлен новый аналитический подход в исследовании состава стабильных изотопов углерода 13С / 12С в углекислом газе, растворенном в игристых и игристых жемчужных винах. В подходе используется простой и быстрый способ подготовки пробы к исследованию, который исключает сложное и дорогостоящее оборудование. Способ впервые применен для исследования состава стабильных изотопов углерода 13С / 12С (δ13СVPDB) винодельческой продукции, представленной на российском рынке, с целью оценки природы углекислого газа. Результаты показывают, что значения величины δ13СVPDB диоксида углерода в исследованных образцах игристых и игристых жемчужных вин лежат в интервале от –30,88 до –25,59‰, а в газированном винном напитке достигают уровня –42,14‰. Разработка, основанная на предложенном способе подготовки проб к исследованию, показала свою эффективность в проведении научных исследований техногенных факторов, оказывающих прямое влияние на качество, в т. ч. подлинность пищевой продукции. Результаты апробации нового аналитического подхода позволяют рекомендовать его для применения в оценке качества игристых и игристых жемчужных вин, а также минеральной воды и других напитков, содержащих растворенный диоксид углерода.
Теги: carbon isotopes 13с / 12с dissolved carbon dioxide preparing samples изотопы углерода 13с / 12с подготовка проб растворенный углекислый газ
Modern laboratory
Современная лаборатория
V. V. Rodchenkova
Everyday practical tasks require innovative analytical solutions DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.258.262
Educational-scientific chemical-analytical laboratory of the Russian State University of Oil and Gas (NRU) named after I. M. Gubkina is one of the leading testing laboratories in the Russian Federation in the declared field of accreditation. For more than twenty years, chemists under the guidance of academician A. G. Dedov successfully solve the most complex practical problems of creating methods for monitoring of the environment, water resources, drugs, the quality of oil products, etc. An important and very popular area of work is the development of express methods and multicomponent test tools for monitoring the quality of fuels and lubricants. The head of the laboratory Alexey Georgievich Dedov and quality manager – Delgir Andreevna Sandzhieva told about the history of the creation of the laboratory, achievements, practical results of work and plans for the future.
Everyday practical tasks require innovative analytical solutions DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.258.262
Educational-scientific chemical-analytical laboratory of the Russian State University of Oil and Gas (NRU) named after I. M. Gubkina is one of the leading testing laboratories in the Russian Federation in the declared field of accreditation. For more than twenty years, chemists under the guidance of academician A. G. Dedov successfully solve the most complex practical problems of creating methods for monitoring of the environment, water resources, drugs, the quality of oil products, etc. An important and very popular area of work is the development of express methods and multicomponent test tools for monitoring the quality of fuels and lubricants. The head of the laboratory Alexey Georgievich Dedov and quality manager – Delgir Andreevna Sandzhieva told about the history of the creation of the laboratory, achievements, practical results of work and plans for the future.
В. В. Родченкова
Повседневные практические задачи требуют инновационных аналитических решений DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.258.262
Учебно-научная химико-аналитическая лаборатория РГУ нефти и газа (НИУ) имени И. М. Губкина – одна из ведущих в Российской Федерации испытательных лабораторий в заявленной области аккредитации. Больше двадцати лет под руководством академика РАН А. Г. Дедова ученые-химики успешно решают самые сложные практические задачи по созданию методов контроля состояния окружающей среды, водных ресурсов, лекарственных препаратов, качества нефтепродуктов и др. Важное и очень востребованное направление работы – разработка экспресс-методов и многокомпонентных тест-средств для контроля качества топлив и смазочных материалов. Об истории создания лаборатории, достижениях, практических результатах работы и планах на будущее рассказали руководитель – академик Алексей Георгиевич Дедов и заместитель руководителя лаборатории, менеджер по качеству, Делгир Андреевна Санджиева.
Повседневные практические задачи требуют инновационных аналитических решений DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.258.262
Учебно-научная химико-аналитическая лаборатория РГУ нефти и газа (НИУ) имени И. М. Губкина – одна из ведущих в Российской Федерации испытательных лабораторий в заявленной области аккредитации. Больше двадцати лет под руководством академика РАН А. Г. Дедова ученые-химики успешно решают самые сложные практические задачи по созданию методов контроля состояния окружающей среды, водных ресурсов, лекарственных препаратов, качества нефтепродуктов и др. Важное и очень востребованное направление работы – разработка экспресс-методов и многокомпонентных тест-средств для контроля качества топлив и смазочных материалов. Об истории создания лаборатории, достижениях, практических результатах работы и планах на будущее рассказали руководитель – академик Алексей Георгиевич Дедов и заместитель руководителя лаборатории, менеджер по качеству, Делгир Андреевна Санджиева.
Теги: cetane number express methods the quality of fuels and lubricants качество топлив и смазочных материалов цетановое число экспресс-методы
A. N. Alyoshin
The opening of the Helikon Laboratory at Moscow State University is a step towards the integration of modern technologies in education DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.264.265
The opening of the Helikon Laboratory at Moscow State University is a step towards the integration of modern technologies in education DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.264.265
А. Н. Алёшин
Открытие Лаборатории «Хеликон» в МГУ – шаг к интеграции современных технологий в образование DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.264.265
Открытие Лаборатории «Хеликон» в МГУ – шаг к интеграции современных технологий в образование DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.264.265
Analysis and control: methods, instruments, solutions
Анализ и контроль: методы, приборы, решения
E. A. Okunskaya, K. S. Sychev
Qualification of HPLC equipment. Testing of silica-based HILIC and IC columns DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.298.301
An original method is proposed for testing polar columns based on silica gel under conditions of ionic, hydrophilic, and mixed ion-hydrophilic HPLC. It allows to evaluate and compare the physicochemical and operational characteristics of the columns: HILIC retention, sign and charge of the ion exchanger (that determine the retention in ion chromatography and the selectivity in mixed IC / HILIC HPLC), chemical inertness of polar silica-based stationary phases and packing efficiency. The conditions under which the proposed test can be successfully applied to qualify chromatographic columns for HILIC and IC HPLC are discussed.
Qualification of HPLC equipment. Testing of silica-based HILIC and IC columns DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.298.301
An original method is proposed for testing polar columns based on silica gel under conditions of ionic, hydrophilic, and mixed ion-hydrophilic HPLC. It allows to evaluate and compare the physicochemical and operational characteristics of the columns: HILIC retention, sign and charge of the ion exchanger (that determine the retention in ion chromatography and the selectivity in mixed IC / HILIC HPLC), chemical inertness of polar silica-based stationary phases and packing efficiency. The conditions under which the proposed test can be successfully applied to qualify chromatographic columns for HILIC and IC HPLC are discussed.
Е. А. Окунская, К. С. Сычев
Квалификация ВЭЖХ-оборудования. Тестовые испытания колонок для гидрофильной и ионной хроматографии на основе силикагеля DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.298.301
Предложен оригинальный метод тестирования полярных колонок на основе силикагеля в условиях реализации ионной, гидрофильной и смешанной ионной-гидрофильной ВЭЖХ. Он позволяет оценивать и сравнивать физико-химические и эксплуатационные характеристики колонок: удерживание по гидрофильному механизму, знак и величину заряда ионита, определяющих удерживание в ионной хроматографии и селективность в смешанной ионной-гидрофильной ВЭЖХ, химическую инертность полярных неподвижных фаз на основе силикагеля и эффективность упаковки полярных колонок. Обсуждаются условия, при которых можно успешно применять предложенный тест для квалификации хроматографических колонок для ионной и гидрофильной ВЭЖХ на основе силикагеля.
Квалификация ВЭЖХ-оборудования. Тестовые испытания колонок для гидрофильной и ионной хроматографии на основе силикагеля DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.298.301
Предложен оригинальный метод тестирования полярных колонок на основе силикагеля в условиях реализации ионной, гидрофильной и смешанной ионной-гидрофильной ВЭЖХ. Он позволяет оценивать и сравнивать физико-химические и эксплуатационные характеристики колонок: удерживание по гидрофильному механизму, знак и величину заряда ионита, определяющих удерживание в ионной хроматографии и селективность в смешанной ионной-гидрофильной ВЭЖХ, химическую инертность полярных неподвижных фаз на основе силикагеля и эффективность упаковки полярных колонок. Обсуждаются условия, при которых можно успешно применять предложенный тест для квалификации хроматографических колонок для ионной и гидрофильной ВЭЖХ на основе силикагеля.
Теги: hilic hplc ic hplc mobile phase stationary phase ионная и гидрофильная вэжх неподвижная фаза подвижная фаза силикагель
T. G. Borisova, A. V. Borisov
SHIMADZU: New Analytical and Testing Equipment 2019 DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.302.304
The company Shimadzu works on the analytical market for over one hundred and forty years, and is one of the world’s leading manufacturers of analytical and testing equipment. Instruments can be used for routine analysis and the study of complex samples. Shimadzu equipment is used in research laboratories, accredited testing centers, working in various fields of science and production: food industry, pharmaceuticals, agriculture, etc. The article introduces the reader to new devices in the field of liquid chromatography and test equipment, their capabilities and features.
SHIMADZU: New Analytical and Testing Equipment 2019 DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.302.304
The company Shimadzu works on the analytical market for over one hundred and forty years, and is one of the world’s leading manufacturers of analytical and testing equipment. Instruments can be used for routine analysis and the study of complex samples. Shimadzu equipment is used in research laboratories, accredited testing centers, working in various fields of science and production: food industry, pharmaceuticals, agriculture, etc. The article introduces the reader to new devices in the field of liquid chromatography and test equipment, their capabilities and features.
Т. Г. Борисова, А. В. Борисов
Shimadzu: новинки аналитического и испытательного оборудования 2019 DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.302.304
Компания Shimadzu работает на аналитическом рынке более ста сорока лет и является одним из мировых лидеров по производству аналитического и испытательного оборудования. Выпускаемые приборы предназначены как для рутинного анализа, так и исследования сложных проб. Оборудование Shimadzu используется в научно-исследовательских лабораториях, аттестованных испытательных центрах, работающих в различных отраслях науки и производства: пищевой промышленности, фармацевтике, агропромышленном комплексе и др. Статья знакомит читателя с новыми приборами в области жидкостной хроматографии и испытательного оборудования, их возможностями и особенностями.
Shimadzu: новинки аналитического и испытательного оборудования 2019 DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.302.304
Компания Shimadzu работает на аналитическом рынке более ста сорока лет и является одним из мировых лидеров по производству аналитического и испытательного оборудования. Выпускаемые приборы предназначены как для рутинного анализа, так и исследования сложных проб. Оборудование Shimadzu используется в научно-исследовательских лабораториях, аттестованных испытательных центрах, работающих в различных отраслях науки и производства: пищевой промышленности, фармацевтике, агропромышленном комплексе и др. Статья знакомит читателя с новыми приборами в области жидкостной хроматографии и испытательного оборудования, их возможностями и особенностями.
Теги: analytical method liquid chromatography testing machines аналитический метод жидкостная хроматография испытательные машины
E. V. Bezrukov, Z. B. Hesina
Chromatography-mass spectrometric determination of the composition of food flavorings DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.306.310
The results of a study of the chemical composition of food flavors «Duchess», «Fruit» and «Fried Bacon» are presented. The possibility of using the method of gas chromatography-mass spectrometry to determine the component composition of food flavorings is shown. The experiments were carried out on the basis of a Trace 1310 GC gas chromatograph with a built-in evaporator with and without division of the SSL stream and TSQ DUO mass-selective detector.
Chromatography-mass spectrometric determination of the composition of food flavorings DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.306.310
The results of a study of the chemical composition of food flavors «Duchess», «Fruit» and «Fried Bacon» are presented. The possibility of using the method of gas chromatography-mass spectrometry to determine the component composition of food flavorings is shown. The experiments were carried out on the basis of a Trace 1310 GC gas chromatograph with a built-in evaporator with and without division of the SSL stream and TSQ DUO mass-selective detector.
Е. В. Безруков, З. Б. Хесина
Хромато-масс-спектрометрическое определение состава пищевых ароматизаторов DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.306.310
Представлены результаты исследования химического состава пищевых ароматизаторов «Дюшес», «Фруктовый» и «Жареный бекон». Показана возможность использования метода газовой хромато-масс-спектрометрии для определения компонентного состава пищевых ароматизаторов. Эксперименты проводили на базе газового хроматографа Trace 1310 ГХ со встроенным испарителем с делением и без деления потока SSL и масс-селективным детектором TSQ DUO
Хромато-масс-спектрометрическое определение состава пищевых ароматизаторов DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.306.310
Представлены результаты исследования химического состава пищевых ароматизаторов «Дюшес», «Фруктовый» и «Жареный бекон». Показана возможность использования метода газовой хромато-масс-спектрометрии для определения компонентного состава пищевых ароматизаторов. Эксперименты проводили на базе газового хроматографа Trace 1310 ГХ со встроенным испарителем с делением и без деления потока SSL и масс-селективным детектором TSQ DUO
Теги: food flavorings gas chromatography-mass spectrometry mass-selective detector газовая хромато-масс-спектрометрия масс-селективный детектор пищевые ароматизаторы
N. A. Petushkov
High Pressure Chemical Laboratory Reactors: Key Features and Applications DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.312.313
The characteristics of high pressure chemical reactors of two types: a traditional design and using supercritical fluid extraction. Their capabilities and applications are discussed, and the advantages of the second type of reactors are noted. Examples of practical use in various applications are given. Particular attention is paid to safety and automation of the extraction process.
High Pressure Chemical Laboratory Reactors: Key Features and Applications DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.312.313
The characteristics of high pressure chemical reactors of two types: a traditional design and using supercritical fluid extraction. Their capabilities and applications are discussed, and the advantages of the second type of reactors are noted. Examples of practical use in various applications are given. Particular attention is paid to safety and automation of the extraction process.
Н. А. Петушков
Химические лабораторные реакторы высокого давления: основные характеристики и области применения DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.312.313
Описаны характеристики химических реакторов высокого давления двух типов: традиционной конструкции и с применением сверхкритической флюидной экстракции. Обсуждаются их возможности и области применения, отмечены преимущества реакторов второго типа. Приведены примеры практического использования в различных приложениях. Особое внимание уделено мерам безопасности и автоматизации процесса экстракции.
Химические лабораторные реакторы высокого давления: основные характеристики и области применения DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.312.313
Описаны характеристики химических реакторов высокого давления двух типов: традиционной конструкции и с применением сверхкритической флюидной экстракции. Обсуждаются их возможности и области применения, отмечены преимущества реакторов второго типа. Приведены примеры практического использования в различных приложениях. Особое внимание уделено мерам безопасности и автоматизации процесса экстракции.
Теги: high pressure reactor solvent supercritical fluid extraction высокое давление растворитель реактор сверхкритическая флюидная экстракция
Historic chapters
Страницы истории
Yu. A. Zolotov
He was considered an unrealized genius. Universal chemist Yu. A. Klyachko DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.320.322
In 2020, marks the 110th anniversary of the birth of Yuri Arkadyevich Klyachko (1910–2004), doctor of chemical sciences, professor, Honored Worker of Science and Technology of the RSFSR, a well-known chemist, primarily an analytical chemist. He did a lot to determine gases and non-metallic impurities in metals and alloys, to analyze food products; was one of the few who delved into the so-called general questions of analytical chemistry. But his interests extended to many other areas: he published many works on the structure of metals, on the appearance of hydrogen in the production and processing of aluminum.
He was considered an unrealized genius. Universal chemist Yu. A. Klyachko DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.320.322
In 2020, marks the 110th anniversary of the birth of Yuri Arkadyevich Klyachko (1910–2004), doctor of chemical sciences, professor, Honored Worker of Science and Technology of the RSFSR, a well-known chemist, primarily an analytical chemist. He did a lot to determine gases and non-metallic impurities in metals and alloys, to analyze food products; was one of the few who delved into the so-called general questions of analytical chemistry. But his interests extended to many other areas: he published many works on the structure of metals, on the appearance of hydrogen in the production and processing of aluminum.
Ю. А. Золотов
Его считали не реализовавшим себя гением. Универсальный химик Ю. А. Клячко DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.320.322
В 2020 году исполняется 110 лет со дня рождения Юрия Аркадьевича Клячко (1910–2004) – доктора химических наук, профессора, Заслуженного деятеля науки и техники РСФСР, известного химика, прежде всего химика-аналитика. Он многое сделал для определения газов и неметаллических примесей в металлах и сплавах, для анализа пищевых продуктов; был одним из немногих, кто вникал в так называемые общие вопросы аналитической химии. Но его интересы распространялись и на многие другие области: он опубликовал множество работ о структуре металлов, о появлении водорода при производстве и обработке алюминия.
Его считали не реализовавшим себя гением. Универсальный химик Ю. А. Клячко DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.320.322
В 2020 году исполняется 110 лет со дня рождения Юрия Аркадьевича Клячко (1910–2004) – доктора химических наук, профессора, Заслуженного деятеля науки и техники РСФСР, известного химика, прежде всего химика-аналитика. Он многое сделал для определения газов и неметаллических примесей в металлах и сплавах, для анализа пищевых продуктов; был одним из немногих, кто вникал в так называемые общие вопросы аналитической химии. Но его интересы распространялись и на многие другие области: он опубликовал множество работ о структуре металлов, о появлении водорода при производстве и обработке алюминия.
Теги: aluminum analytical chemistry impurities in metals and alloys metal structure алюминий аналитическая химия примеси в металлах и сплавах структура металлов
Science and education
Наука и образование
B. L. Milman, T. V. Ostrovidova, I. K. Zhurkovich
Chemistry‑2018. New hot research fields DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.314.318
This article is forth one in the series of articles describing a monitoring of hottest fields of chemistry, including analytical chemistry. The monitoring is based on the use of modern scientometric techniques, namely a citation / co-citation statistics of scientific articles. The study focuses on a subject matter of emerging research fronts. This methodology results in the conclusion that in 2018 research fronts in solar energetics, nanotechnologies, and chemical catalysis, were continued. The distinct trend of biologization and miniaturization of chemical analysis was also remained.
Chemistry‑2018. New hot research fields DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.314.318
This article is forth one in the series of articles describing a monitoring of hottest fields of chemistry, including analytical chemistry. The monitoring is based on the use of modern scientometric techniques, namely a citation / co-citation statistics of scientific articles. The study focuses on a subject matter of emerging research fronts. This methodology results in the conclusion that in 2018 research fronts in solar energetics, nanotechnologies, and chemical catalysis, were continued. The distinct trend of biologization and miniaturization of chemical analysis was also remained.
Б. Л. Мильман, Е. В. Островидова, И. К. Журкович
Химия‑2018. Новые «горячие» области исследований DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.314.318
Эта публикация – четвертая из регулярной серии статей, посвященных мониторингу наиболее «горячих» областей развития химии и, в частности, аналитической химии. Мониторинг основан на применении современных наукометрических методов, а именно статистике цитирования и совместного цитирования научных публикаций. При этом делается акцент на выявление тематики научных работ переднего края – фронтов исследований. Применение такой методологии позволяет сделать вывод о том, что в 2018 году продолжились интенсивные исследования и разработки в области солнечной энергетики, нанотехнологии, химического катализа. Сохранилась отчетливая тенденция к росту степени биологизации и миниатюризации химического анализа.
Химия‑2018. Новые «горячие» области исследований DOI: 10.22184/2227-572X.2019.09.4.314.318
Эта публикация – четвертая из регулярной серии статей, посвященных мониторингу наиболее «горячих» областей развития химии и, в частности, аналитической химии. Мониторинг основан на применении современных наукометрических методов, а именно статистике цитирования и совместного цитирования научных публикаций. При этом делается акцент на выявление тематики научных работ переднего края – фронтов исследований. Применение такой методологии позволяет сделать вывод о том, что в 2018 году продолжились интенсивные исследования и разработки в области солнечной энергетики, нанотехнологии, химического катализа. Сохранилась отчетливая тенденция к росту степени биологизации и миниатюризации химического анализа.